Mujdiabetes.cz - Odborné informace a pomoc diabetikům

Cukrovka a poruchy metabolismu tuků

Je prokázán vztah mezi počtem úmrtí na ischemickou chorobu srdeční (nemoc věnčitých tepen) a hladinou celkového cholesterolu nad 4,6 mmol / l. Důkazy, že snížení koncentrace cholesterolu v krvi zmenšuje riziko srdečně-cévních onemocnění, jsou jednoznačné. Snížení celkového cholesterolu o 10% se spojuje se 25% snížením výskytu onemocnění srdce po pěti letech.

Pokles koncentrace LDL-cholesterolu o 1 mmol / l doprovází snížení výskytu srdečních příhod o 20%. Každé zvýšení HDL-cholesterolu o 0,02 mmol / l zmenšuje riziko úmrtí o 2 – 3%. Zvýšení triglyceridů o 1 mmol / l zhoršuje riziko o 30%.

Diabetici se automaticky zařazují do skupiny pacientů s velmi vysokým rizikem, proto se musí léčit, pokud mají zvýšené hodnoty cholesterolu. Pokud Vám lékař předepíše lék, má k tomu důvod. Přečtěte si příbalovou informaci, abyste věděli rozpoznat nežádoucí účinky, a neodůvodněně nepřerušujte užívání předepsaného léku. Každým dnem změněné životosprávy a užíváním léku si snižujete riziko vzniku infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.

Cílová hladina LDL-cholesterolu by měla být pod 2,2 mmol / l u pacienta po cévní mozkové příhodě (mrtvici) nebo po infarktu myokardu. U diabetiků bez uvedených komplikací by měla být pod 3,0 mmol / l.

Doporučení na snížení hladiny LDL-cholesterolu

Při snižování hladiny LDL-cholesterolu (lidově nazývaného “špatného” cholesterolu) se stačí řídit jednoduchými radami.

Vylučte z jídelního lístku viditelné tuky, rozdělte si talíř na polovinu. Nejprve si naložte na polovinu talíře zeleninu, pak na druhou polovinu své obvyklé jídlo.

Už touto první radou se Vám výrazně upraví hodnota cholesterolu.

Zelenina obsahuje hodně vlákniny, která ho pomáhá vylučovat. K tomu, abyste si zlepšili ochranný cholesterol (HDL), začněte se více pohybovat. Celkově si tím snížíte srdečně-cévní riziko.

Výběr správných potravin

Ryby, maso

Rozhodněte se pro rybu místo tučného masa (vepřový bůček, slanina, klobása).

Eskymáci žijí dlouho, i když jedí pouze maso. Je to kvůli tomu, že konzumují hodně mořských ryb, které obsahují omega-3 mastné kyseliny. Nejvhodnější jsou mořské ryby jako losos, makrela. Naopak, plody moře a korýši (např. Krevety, ústřice, sépie nebo kaviár) obsahují velmi mnoho LDL-cholesterolu (138 až 300 mg cholesterolu na 100 g). Kombinujte sledu (81 g cholesterolu) s jogurtovým dresinkem místo majonézy.

Z masa se doporučuje hovězina. Obsahuje kyselinu stearovou, která pomáhá zvyšovat hladinu “dobrého” HDL-cholesterolu a snižovat hladinu “špatného” LDL-cholesterolu. Konzumujte libové kuřecí maso (např. Kuřecí prsa namísto kuřete s kůží). Snížíte tím příjem LDL-cholesterolu o 15 mg na 100 mg porci. Nejezte vnitřnosti (100 g jater, ledvin nebo srdíček obsahuje 300 mg cholesterolu). Klobásu, špekáčky (v 100 g je 96 mg cholesterolu) jezte s celozrnným chlebem a se salátem. Uspokojte se s jedním vajíčkem na snídani o víkendu (jeden žloutek má v sobě 300 mg cholesterolu). Dejte pozor na přísun “skrytých” vajec v koláčích, omáčkách apod.

Mléko a mléčné výrobky

V jídelníčku omezte máslo (v 100 g je 125 – 300 mg cholesterolu). Snězte jen pár gramů denně.

Vyberte si správný sýr vzhledem k obsahu tuku. Konzumujte měkké zrající sýry (typ Limburger) namísto mozzarelly. Porce 100 g mozzarelly s 45% obsahem tuku v sušině zatíží Váš organismus až 46 mg cholesterolu, zatímco 100 g měkkého zrajícího sýra se 20% obsahem tuku v sušině pouze 21 mg cholesterolu. V současnosti se doporučuje konzumace nízkotučného mléka místo plnotučného – rozdíl v příjmu cholesterolu tím snížíte o 50%. Vhodné jsou margaríny obsahující omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. K pečení nepoužívejte ztužené tuky.

Ochucování salátů

Čerstvé saláty ochucujte jen malým množstvím 30% smetany (109 mg cholesterolu na 100 g), lepší je však nahradit ji nízkotučným jogurtem. Do salátů používejte olivový olej. Jednoduché a vícenásobně nenasycené mastné kyseliny obsažené v olivovém, slunečnicovém a řepkovém oleji Vám pomohou snížit hladinu cholesterolu.

Jiné poživatiny

Vlašské ořechy jsou bohaté na obsah omega-3 mastných kyselin. Jezte je místo máslových sušenek. Konzumujte sójové boby, hrášek a jiné luštěniny, protože pomáhají zabraňovat vstřebávání cholesterolu z potravy do krve.

Přehled vhodných a nevhodných potravin pro lidi s vysokou hladinou LDL-cholesterolu

Potraviny Vhodné na konzumaci Omezená konzumace Nevhodné na konzumaci
Tuky Rostlinné oleje; olivový, řepkový, případně slunečnicový, měkký margarín Kukuřičný olej, sójový olej kokosový olej, mast, máslo, slanina, lůj, přepálené oleje, tuhé margaríny, majonézy
Ryby Sladkovodní i mořské (vařené, grilované); konzervované ryby ve vlastní šťávě
Maso Drůbež (bez kůže a vnitřností), králík, telecí, drůbeží šunka, sójové maso Hovězí a vepřové bez viditelného tuku Tučné maso (vepřové, hovězí), husí, mleté maso, kuřecí, slepice, vnitřnosti, hamburgery, jitrnice, krkovička
Mléčné výrobky Nízkotučné produkty, tvaroh, mléko, jogurt, zakysané výrobky, sýry s velmi nízkým obsahem tuku Sýry s obsahem tuku 30%, mléko a jogurty do 2% tuku Sýry > 30% tuku, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, zmrzlina, plnotučné a kondenzované mléko, tvaroh s vysokým obsahem tuku
Vejce vaječné bílky 1 – 2 vejce týdně (na přípravu jiných jídel) vaječné žloutky a pokrmy z nich
Pečivo, obilniny Celozrnné pečivo, pečivo z tmavé mouky, grahamové, neslazené müsli, neloupaná rýže Netučné pečivo z bílé mouky (na přípravu jiných jídel)
Těstoviny bezvaječné tvarohové a bramborové vaječné
Luštěniny Všechny bez omezení
Zelenina čerstvá/mražená, brambory vařené Smažené hranolky, bramborové lupínky, smažená zelenina
Ovoce Syrové, mražené Kompoty bez cukru, sušené ovoce Kandované ovoce, slazené kompoty
Pochutiny, dezerty, sladkosti Všechna koření, želé, sorbet, pudink z odstředěného mléka, ovocné saláty, vodová zmrzlina, neslazené müsli, tyčinky Sušenky s nízkým obsahem tuku, med, umělé sladidlo bez energetické hodnoty Čokoláda a výrobky z ní, pudinky z tučného mléka, cukr, moučníky, smetanová zmrzlina, máslové krémy a sušenky, slazené tyčinky
Polévky nemastné vývary, zeleninové polévky Polévky zahuštěné zápražkou, smetanou, mastné polévky
Ořechy vlašské, lískové, sezamové, mandle pistáciové, arašídy nesolené, kešu kokos, solené oříšky
Nápoje čaje, neslazené minerálky, stolové vody, káva (zalévaná, instantní), šťávy z čerstvého ovoce, nealkoholické pivo nízkokalorické nápoje, lehká vína 2 – 3 dcl/den anebo 1 pivo/den, ovocné džusy Slazené nápoje, limonády, džusy s přidaným cukrem, čokoládové nápoje, alkohol nad 20g/ den (hlavně pivo, destiláty)

 

Souhrnné doporučení

  1. S výjimkou ryb omezit konzumaci živočišných tuků.
  2. Živočišné tuky nahradit rostlinnými oleji.
  3. 5-krát denně konzumovat zeleninu, ovoce.
  4. Pít dostatek nealkoholických a neslazených nápojů.
  5. Při nadváze snížit množství stravy.
  6. Alkohol zvyšuje koncentraci tuku v krvi, má také vysoký obsah energie (kalorií).
  7. Každý den se pohybujte.

Kdo by měl užívat léky na prevenci vzniku závažných onemocnění?

  1. Pacienti s projevujícím se aterosklerotickým srdečně- cévním onemocněním.
  2. Osoby bez příznaků, ale s vysokým rizikem.
    1. Osoby s vícero rizikovými faktory,které způsobuje zvýšení celkového rizika srdečně-cévního onemocnění (v jeho důsledku 10-leté riziko úmrtí představuje ≥ 5 %).
    2. Osoby s cukrovkou 2. typu anebo cukrovkou 1. typu s mikroalbuminúriou.
    3. Osoby s výrazným zvýšením hodnoty jednoho rizikového faktoru, především když se spojí s poškozením cílového orgánu.
  3. Blízcí příbuzní osob s předčasným aterosklerotickým srdečně-cévním onemocněním anebo osob s mimořádně vysokým rizikem (úmrtí příbuzného muže mladší než 55 let a ženy mladší než 65 let na infarkt myokardu anebo cévní mozkovou příhodu).

Cíle prevence srdečně- cévních onemocnění

  1. Pomáhat osobám s nízkým rizikem srdečně-cévních onemocnění udržet si tento stav doživotně a pomáhat zmenšovat riziko osobám se zvýšením celkovým rizikem těchto nemocí.
  2. U osob, které mají tendenci zůstat zdravé, dosáhnout následující charakteristiky životního stylu:
    1. nekouření,
    2. zdravá výživa,
    3. tělesná aktivita: 30 minut středně intenzivní aktivity denně,
    4. index tělesné hmotnosti (BMI) ) < 25 kg/m2 a předcházející vzniku centrální obezity (BMI je poměr váhy k ploše těla, tj. kg/výška x výška),
    5. tlak krve (TK) < 140/90 mmHg,
    6. hladina celkového cholesterolu < 5 mmol/l,
    7. hladina LDL- cholesterolu < 3 mmol/l,
    8. koncentrace cukru v krvi (glykémie) < 6 mmol/l.
  3. U vysokorizikových osob, hlavně projevujícím se (manifestním) srdečně-cévním onemocněním anebo cukrovkou, dosáhnout přísnější kontrolu rizikových faktorů:
    1. hodnota krevního tlaku < 130/8 mmHg, pokud je dosažitelná,
    2. hodnota celkového cholesterolu < 4,5 mmol/l s možností až < 4 mmol/l, pokud je dosažitelná,
    3. hodnota LDL-cholesterolu < 2,5 mmol/l s možností až < 2 mmol/l, pokud je dosažitelná,
    4. hodnoty glykémie nalačno < 6 mmol a HbA1c < 6,5 %, pokud jsou dosažitelné.