Je prokázán vztah mezi počtem úmrtí na ischemickou chorobu srdeční (nemoc věnčitých tepen) a hladinou celkového cholesterolu nad 4,6 mmol / l. Důkazy, že snížení koncentrace cholesterolu v krvi zmenšuje riziko srdečně-cévních onemocnění, jsou jednoznačné. Snížení celkového cholesterolu o 10% se spojuje se 25% snížením výskytu onemocnění srdce po pěti letech.
Pokles koncentrace LDL-cholesterolu o 1 mmol / l doprovází snížení výskytu srdečních příhod o 20%. Každé zvýšení HDL-cholesterolu o 0,02 mmol / l zmenšuje riziko úmrtí o 2 – 3%. Zvýšení triglyceridů o 1 mmol / l zhoršuje riziko o 30%.
Diabetici se automaticky zařazují do skupiny pacientů s velmi vysokým rizikem, proto se musí léčit, pokud mají zvýšené hodnoty cholesterolu. Pokud Vám lékař předepíše lék, má k tomu důvod. Přečtěte si příbalovou informaci, abyste věděli rozpoznat nežádoucí účinky, a neodůvodněně nepřerušujte užívání předepsaného léku. Každým dnem změněné životosprávy a užíváním léku si snižujete riziko vzniku infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.
Cílová hladina LDL-cholesterolu by měla být pod 2,2 mmol / l u pacienta po cévní mozkové příhodě (mrtvici) nebo po infarktu myokardu. U diabetiků bez uvedených komplikací by měla být pod 3,0 mmol / l.
Při snižování hladiny LDL-cholesterolu (lidově nazývaného „špatného“ cholesterolu) se stačí řídit jednoduchými radami.
Vylučte z jídelního lístku viditelné tuky, rozdělte si talíř na polovinu. Nejprve si naložte na polovinu talíře zeleninu, pak na druhou polovinu své obvyklé jídlo.
Už touto první radou se Vám výrazně upraví hodnota cholesterolu.
Zelenina obsahuje hodně vlákniny, která ho pomáhá vylučovat. K tomu, abyste si zlepšili ochranný cholesterol (HDL), začněte se více pohybovat. Celkově si tím snížíte srdečně-cévní riziko.
Rozhodněte se pro rybu místo tučného masa (vepřový bůček, slanina, klobása).
Eskymáci žijí dlouho, i když jedí pouze maso. Je to kvůli tomu, že konzumují hodně mořských ryb, které obsahují omega-3 mastné kyseliny. Nejvhodnější jsou mořské ryby jako losos, makrela. Naopak, plody moře a korýši (např. Krevety, ústřice, sépie nebo kaviár) obsahují velmi mnoho LDL-cholesterolu (138 až 300 mg cholesterolu na 100 g). Kombinujte sledu (81 g cholesterolu) s jogurtovým dresinkem místo majonézy.
Z masa se doporučuje hovězina. Obsahuje kyselinu stearovou, která pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL-cholesterolu a snižovat hladinu „špatného“ LDL-cholesterolu. Konzumujte libové kuřecí maso (např. Kuřecí prsa namísto kuřete s kůží). Snížíte tím příjem LDL-cholesterolu o 15 mg na 100 mg porci. Nejezte vnitřnosti (100 g jater, ledvin nebo srdíček obsahuje 300 mg cholesterolu). Klobásu, špekáčky (v 100 g je 96 mg cholesterolu) jezte s celozrnným chlebem a se salátem. Uspokojte se s jedním vajíčkem na snídani o víkendu (jeden žloutek má v sobě 300 mg cholesterolu). Dejte pozor na přísun „skrytých“ vajec v koláčích, omáčkách apod.
V jídelníčku omezte máslo (v 100 g je 125 – 300 mg cholesterolu). Snězte jen pár gramů denně.
Vyberte si správný sýr vzhledem k obsahu tuku. Konzumujte měkké zrající sýry (typ Limburger) namísto mozzarelly. Porce 100 g mozzarelly s 45% obsahem tuku v sušině zatíží Váš organismus až 46 mg cholesterolu, zatímco 100 g měkkého zrajícího sýra se 20% obsahem tuku v sušině pouze 21 mg cholesterolu. V současnosti se doporučuje konzumace nízkotučného mléka místo plnotučného – rozdíl v příjmu cholesterolu tím snížíte o 50%. Vhodné jsou margaríny obsahující omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. K pečení nepoužívejte ztužené tuky.
Čerstvé saláty ochucujte jen malým množstvím 30% smetany (109 mg cholesterolu na 100 g), lepší je však nahradit ji nízkotučným jogurtem. Do salátů používejte olivový olej. Jednoduché a vícenásobně nenasycené mastné kyseliny obsažené v olivovém, slunečnicovém a řepkovém oleji Vám pomohou snížit hladinu cholesterolu.
Vlašské ořechy jsou bohaté na obsah omega-3 mastných kyselin. Jezte je místo máslových sušenek. Konzumujte sójové boby, hrášek a jiné luštěniny, protože pomáhají zabraňovat vstřebávání cholesterolu z potravy do krve.
Potraviny | Vhodné na konzumaci | Omezená konzumace | Nevhodné na konzumaci |
Tuky | Rostlinné oleje; olivový, řepkový, případně slunečnicový, měkký margarín | Kukuřičný olej, sójový olej | kokosový olej, mast, máslo, slanina, lůj, přepálené oleje, tuhé margaríny, majonézy |
Ryby | Sladkovodní i mořské (vařené, grilované); konzervované ryby ve vlastní šťávě | ||
Maso | Drůbež (bez kůže a vnitřností), králík, telecí, drůbeží šunka, sójové maso | Hovězí a vepřové bez viditelného tuku | Tučné maso (vepřové, hovězí), husí, mleté maso, kuřecí, slepice, vnitřnosti, hamburgery, jitrnice, krkovička |
Mléčné výrobky | Nízkotučné produkty, tvaroh, mléko, jogurt, zakysané výrobky, sýry s velmi nízkým obsahem tuku | Sýry s obsahem tuku 30%, mléko a jogurty do 2% tuku | Sýry > 30% tuku, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, zmrzlina, plnotučné a kondenzované mléko, tvaroh s vysokým obsahem tuku |
Vejce | vaječné bílky | 1 – 2 vejce týdně (na přípravu jiných jídel) | vaječné žloutky a pokrmy z nich |
Pečivo, obilniny | Celozrnné pečivo, pečivo z tmavé mouky, grahamové, neslazené müsli, neloupaná rýže | Netučné pečivo z bílé mouky (na přípravu jiných jídel) | |
Těstoviny | bezvaječné | tvarohové a bramborové | vaječné |
Luštěniny | Všechny bez omezení | ||
Zelenina | čerstvá/mražená, brambory vařené | Smažené hranolky, bramborové lupínky, smažená zelenina | |
Ovoce | Syrové, mražené | Kompoty bez cukru, sušené ovoce | Kandované ovoce, slazené kompoty |
Pochutiny, dezerty, sladkosti | Všechna koření, želé, sorbet, pudink z odstředěného mléka, ovocné saláty, vodová zmrzlina, neslazené müsli, tyčinky | Sušenky s nízkým obsahem tuku, med, umělé sladidlo bez energetické hodnoty | Čokoláda a výrobky z ní, pudinky z tučného mléka, cukr, moučníky, smetanová zmrzlina, máslové krémy a sušenky, slazené tyčinky |
Polévky | nemastné vývary, zeleninové polévky | Polévky zahuštěné zápražkou, smetanou, mastné polévky | |
Ořechy | vlašské, lískové, sezamové, mandle | pistáciové, arašídy nesolené, kešu | kokos, solené oříšky |
Nápoje | čaje, neslazené minerálky, stolové vody, káva (zalévaná, instantní), šťávy z čerstvého ovoce, nealkoholické pivo | nízkokalorické nápoje, lehká vína 2 – 3 dcl/den anebo 1 pivo/den, ovocné džusy | Slazené nápoje, limonády, džusy s přidaným cukrem, čokoládové nápoje, alkohol nad 20g/ den (hlavně pivo, destiláty) |